vrijdag 19 februari 2010

Leren en discusiëren over lekker puur en eerlijk voedsel!

Ik ben 1 van de gelukkige deelnemers die is geselecteerd om in 2010 te starten met de Youth Food Movement academie! Een opleiding die me veel nieuwe inspiratie geeft en mijn passie weer echt tot leven laat komen:-)

Voer voor Verandering!
De academie brengt jonge professionals en studenten binnen de horeca, landbouw- en voedingssector bijeen. Door middel van een interactief programma zullen de deelnemers kennis vergaren en uitwisselen en daardoor proberen een waardevolle bijdrage te leveren aan de toekomst van ons voedselsysteem. Het programma bestaat uit een introductieweekend en 7 themadagen. Elk onderwerp wordt behandeld door experts zoals Louise Fresco (hoogleraar duurzame ontwikkeling in internationaal perspectief ) en Peter Klosse (dé specialist op het gebied van smaak). De onderwerpen zullen variëren van biodiversiteit tot de stand van zaken in de visserijsector en van wereldvoedselproblematiek tot smaakeducatie. Er worden diverse producenten en boeren in Nederland bezocht en verschillende chefs verzorgen een masterclass.

De Youth Food Movement Nederland is een netwerk van studenten van allerlei studierichtingen, jonge consumenten en jonge professionals, zoals boeren, tuinders, koks, vissers en producenten die met elkaar veranderingen teweeg willen brengen op het gebied van voedselproductie en voedselconsumptie. De beweging is verbonden aan de internationale Youth Food Movement en gebaseerd op de principes van Slow Food. De Youth Food Movement Nederland biedt jongeren met een passie voor goed eten een platform voor kennis uitwisseling, het bouwen van een netwerk, lokale en nationale actie en draagvlak versterking ten behoeve van duurzamere voedselproductie en -consumptie.

Aanleiding:
Veel consumenten weten niet waar hun eten vandaan komt. Kinderen denken dat melk zijn oorsprong heeft in de supermarkt en volwassenen willen niet weten hoe biefstuk heeft geleefd als koe. Kleine boeren en producenten worden weg geconcurreerd door industriële landbouwbedrijven en massaproducties voor grote supermarktketens. Dit heeft kwaliteitsverlies en een oneerlijke voedselindustrie tot gevolg.

Omschrijving:
De Youth Food Movement organiseert de YFM Academie, voor de leiders van de wereld van morgen! 25 Jongeren krijgen praktijk- en theorielessen over rechtvaardige voedselproductie en -consumptie. De thema's zullen variëren van biodiversiteit tot de stand van zaken in de visserijsector én van wereldvoedselproblematiek tot smaakeducatie. De thema's worden zowel praktisch als beschouwend behandeld. Er zijn sprekers als: Louise Fresco, Vandana Shiva, Diny Schouten, Jonnie Boer, Sergio Herman en vele anderen!

Doel:
Het samenbrengen van jonge professionals & studenten binnen horeca, landbouw- en voedingssector. Er wordt kennis vergaard en uitgewisseld om samen te werken aan een duurzamer voedselsysteem. ). Ook heeft de YFM Academie een netwerk functie. Door enthousiaste en gemotiveerde studenten en jonge professionals uit allerlei richtingen bij elkaar te brengen wordt kennisuitwisseling van (toekomstige) foodprofessionals bevordert. Dit draagt in de toekomst bij aan een transparanter en eerlijker voedselsysteem.

Themadagen:
Het programma is kosteloos voor de deelnemers en bestaat uit een introductieweekend en 6 themadagen. Elk onderwerp wordt behandeld door experts (zie schema hieronder). De onderwerpen zullen variëren van stadslandbouw tot de stand van zaken in de visserijsector en van wereldvoedselproblematiek tot smaakeducatie. Jullie zullen diverse producenten en boeren in Nederland bezoeken en verschillende chefs verzorgen een masterclass.

Er wordt nog hard gewerkt aan het programma, maar om een idee te geven van de planning volgt hier een programma onder voorbehoud:

- Introductieweekend, met o.a. een training van Atalwin Pilon van Basic Goodness. 1e Lesdag over wereldvoedselproblematiek met Louise Fresco (hoogleraar duurzame ontwikkeling in internationaal perspectief, Universiteit van Amsterdam), Jan Douwe van der Ploeg (hoogleraar rurale sociologie, Universiteit Wageningen) en Fairfood.

- 2e lesdag over vlees en de vleesindustrie, met Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) en Bram Bos (onderzoeker transitieprocessen in de veehouderij, Universiteit van Amsterdam).

- 3e lesdag over gewassen en biodiversiteit

- 4e lesdag over smaakeducatie, met o.a. Peter Klosse (oprichter Academie voor Gastronomie, gepromoveerd aan Universiteit Maastricht op zijn Smaakstijlenconcept).

- 5e lesdag over duurzame innovatie, met Marjan Minnesma (directeur stichting Urgenda) en Dennis Kerkhoven (oprichter Farm Inc.).

- 6e lesdag over vis en de visserijsector, met o.a. Tammo Bult (afdelingshoofd visserij IMARES) en mogelijk Wouter Klootwijk (maker van televisieprogramma’s Klootwijk aan Zee en Keuringsdienst van Waarde).

- 7e lesdag over stad en consument, met o.a. Debra Solomon. Op deze dag wordt de YFM Academie feestelijk afgesloten!

http://www.youthfoodmovement.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten